Kezdőlap
Életcél előadás
Életcél Konzultáció
Sikerek
A módszerről
GYIK
Kapcsolat
Életcél szeminárium
Párkapcsolati szeminárium
Gyereknevelési szeminárium
Vezetõi szeminárium
 
 

Olvassa el ezeket is: 1. rész, 2. rész

Hogyan élessze fel és kövesse céljait az életben?

3. részAz előző részben a tehetségeinek és képességeinek fontosságáról és szerepéről volt szó az Ön sikeréhez vezető úton és hogy hogyan használja őket.

Nézzük, hogy mi az Ön személyes sikerének tényezőit tartalmazó, csak Önre jellemző „csomag” következő alkotóeleme, aminek ismerete nélkül nehéz lenne rátalálnia a helyes irányra és karrierre.

A „csomag” következő alkotóeleme az Ön személyisége.
Milyen Ön? Milyen tulajdonságai, jellemzői vannak? Mi az, ami nagyon érdekli? Mi az, amit imád csinálni? Mitől az, aki?

féktelen optimista elszánt együttérző kíváncsi
a lázadó az optimista az elszánt az együttérző a kíváncsi

Vannak, akik nem szeretik saját magukat vizsgálgatni, boncolgatni és ez igazából rendjén is van. Hiszen ha adott egy tevékeny, érdeklődő személy, az ő figyelme kifelé fordul és nem befelé, saját magára. Ezért aztán a saját személyiségünk, hasonlóan a tehetségeinkhez, képességeinkhez, gyakran nem igazán ismert saját magunk előtt. Legalábbis ahhoz nem eléggé, hogy jól ki tudjuk használni ezt a tudást a céljaink eléréséhez, sőt a céljaink feltérképezéséhez.

A fenti kérdésekre azért mégiscsak szükséges megkeresnie a választ saját magával kapcsolatban. Fontos, hogy ismerje magát, hogy tudja ki Ön! De miért is? És ez hogy jön a célokhoz?

A személyiségnek hasonló szerepe van a célokhoz vezető úton, mint a tehetségeknek: ha nem a személyiségével összhangban álló karriert követ, akkor nagyon nehéz lesz sikeressé válnia benne. Hiszen nem fogja magát kényelmesen érezni benne, olyan érzése lesz, hogy egy olyan szerepet kell magára erőltetnie, aki nem igazán Ön. Például, egy konfliktuskerülő, másoknak tered adó személyiségű ember hogyan lehetne jó rendőr, hogyan tudna szigorral fellépni a szabálytalankodókkal szemben? Lehet, hogy el tudná végezni ezt a munkát, mint egyfajta szerepet, de csak „eljátszaná”, hogy ő most nagyon szigorú, amikor meg kell valakit rendszabályoznia. De nem érezné magát kényelmesen, és így nyílván nem is szeretné ezt a munkát. Viszont ugyanezek a tulajdonságok például egy ügyvezető kiváló titkárnőjévé tudnák őt tenni.

Nem szabad azonban összekevernünk itt az új feladat esetében tudáshiányból, tapasztalat- lanságból, a gyakorlat hiányából adódó kezdeti nehézségeket azzal, ha az adott munka az illető személyiségével nincs összhangban. A rutin megszerzésével az is el tud végezni egy munkakört, akihez egyébként nem illik ez a munkakör. Viszont igazán profivá válni benne szinte biztosan nem fog, szeretni sem fogja és hamarosan azon kezd gondolkodni, hogy tovább kellene állnia.

Itt is igaz a szabály, hogy NE foglalkozzon negatív dolgokkal: ne azt keresse, hogy mit nem szeret, mit utál, milyen hibái vannak, mások milyen kritikával szokták illetni. A kérdés megint csak ezek ellenkezője. Ha véletlenül fel is merül Önben egy-egy példa ezekre, keresse meg a dolog pozitív oldalát. Például, a barátai szerint időnként megbánt másokat a véleményével? Ezek szerint Önnek fontos az igazság – ez egy hasznos személyiségjegy.

Kiemelten fontos része a személyiségnek az érdeklődési körök. Mi az, amire a legszívesebben helyezi a figyelmét? Mi az, amivel egyenesen imád foglalkozni? Ezek azok a területek valószínűleg, amikkel kapcsolatban a leginkább szenvedélyt érez. Érdemes megvizsgálni az okokat is: miért annyira vonzóak Önnek az adott tevékenységek vagy területek? Ha a választott karrierjének köze van ezekhez, az segíteni fog fenntartani a lendületét, kitartását ebben az irányban.

érdeklődési kör: természet érdeklődési kör: kertészkedés érdeklődési kör: játék érdeklődési kör: emberi kapcsolatok

A feladat tehát a következő: keressen olyan (pozitív!) személyiségjegyeket, amik igazán jellemzőek Önre, amiknek a használatára sok példát tud hozni az életéből. Vizsgálja meg azt is, hogy mik azok a személyiségjegyei, tulajdonságai, érdeklődési területei, amik eddig is segítettek abban, hogy sikereket érjen el. Írjon egy listát ezekből! Ezek azok a tényezők a személyiségében, amiket érdemes megerősítenie, és ezentúl tudatosan használnia. Találjon is néhány példát rá, hogy hogyan fektethet nagyobb hangsúlyt rájuk az eddigieknél és írja le ezeket is.

Például: Ivett úgy találja, hogy a precizitása, alapossága fontos tényező abban, hogy olyan munkát tud letenni az asztalra, amivel a főnöke meg van elégedve. Hogy ezt megerősítse, különféle listákat készít a pontos egymás utáni teendőkről, amiket alkalmazhat a munkája során: lista egy találkozó megszervezésére, lista egy új munkaerő fogadására, stb. Így gondoskodik róla, hogy semmiképp ne fordulhasson elő, hogy bármi is kimaradjon. A főnöke észreveszi, hogy a szokásos precizitás mellett még gyorsabban elvégzi a feladatait. Amikor rákérdez, hogyan csinálja ezt és Ivett megmutatja neki a listáit, le van nyűgözve tőle. Ráadásul Ivett rettentően élvezi, hogy még profibb munkát tud végezni.

Egy új irány, karrier kiválasztásakor is ügyeljen rá, hogy az adott tevékenység összhangban legyen a tehetségei, képességei mellett a személyiségével is.

Amikor olyan munkát végez, ami teljes összhangban van a személyiségével, akkor az az érzése, hogy ez a tevékenység igazán „Ön”, igazán Önnek való. Így aztán valóban élvezetes lesz a számára. Egy személy úgy fogalmazott, hogy amikor a konzultáció során rálelt „saját magára”, akkor nagyon kényelmesen, egy pillanat alatt fel is tudta venni ezt az eredendően saját nézőpontot, szerepet, és kényelmesen tudta onnantól használni.

A következő részben megnézzük, mi a „csomag” harmadik, utolsó összetevője. Valami olyanról lesz szó, ami egy nagyon is félreértett téma, viszont a helyretétele nagy erőket szabadíthat fel az úton való haladáshoz.

Addig is sok sikert saját személyiségének felfedezéséhez!

Janurik Zita
vezető konzultáns

Életcél Konzultáció Magyarország
 


© 2009 Art Management. Minden jog fenntartva. Az ÉLETCÉL KONZULTÁCIÓ szolgáltatása és nevének használata az Alkalmazott oktatástan licencéhez kötött. Az ALKALMAZOTT OKTATÁSTAN, APPLIED SCHOLASTICS szavak és az Alkalmazott Oktatástan logó bejegyzett védjegyek, amelyek az Association for Better Living and Education International (Nemzetközi Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért) tulajdonában vannak, és használatuk annak engedélyével történik.


 

Iratkozzon fel HÍRLEVELÜNKRE!

Szerezzen a gyakorlatba azonnal átültethető tippeket például a következő témákban:
- hogyan tűzzön ki célokat?
- hogyan érje el céljait?
- hogyan válhatna motiváltabbá?

Beszámolók Ügyfeleinktől

Az Életcél Konzultációról:

"Örömöt érzek és új reményeket felszabadulni magamban a jövőmet illetően." Cs. É.

"Tisztázott néhány olyan dolgot, ami anélkül vonult végig az életemen, hogy tudatában lettem volna. Ez egy olyan program, ami lehetővé teszi számodra, hogy lásd önmagad." B. A.

"Nagyon könnyűnek és lebegősnek érzem magam, mert napvilágra került a célom." P.Cs.

"Egyszerűen rettentően élvezem az életet." J.A.

"Fátylat boríthattam a múlt bánatára és szenvedéseire, amiért „akaratom ellenére” nemkívánatos szerepeket és tevékenységeket erőltettem magamra.
Azt hiszem, békét kötöttem magammal.
" C. K.

[ további beszámolók ]
Ajánljon minket!

Van olyan ismerőse, aki számára hasznosak lehetnek az itt található információk? Ajánlja neki oldalunkat!

Ön mennyire szereti a jelenlegi munkáját?
 
  2009 © Art Management Bt. · Minden Jog Fenntartva! Kezdőlap  |   Életcél Konzultáció  |  Sikerek  |  A módszerről  |  GYIK  |  Kapcsolat 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu